top of page

Χρονολόγιο νέων & δημοσιεύσεων

Εσώφυλλο του Καρμπόν, της Ούρσουλας Φωσκόλου


Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς ανοίγοντας ένα βιβλίο είναι το εσώφυλλο. Με τον όρο εσώφυλλο εννοείται το δισέλιδο που αποκαλύπτεται αμέσως μόλις ανοιχτεί το εξώφυλλο του βιβλίου. Είναι μία ταπετσαρία αποτελούμενη συνήθως από δύο αντικριστές σελίδες, μία όπισθεν του εξωφύλλου και μία όπισθεν της προέκτασής του (αυτί).

Το εσώφυλλο του Καρμπόν

Ο ρόλος ενός εικονογραφημένου εσώφυλλου είναι να προετοιμάσει τον αναγνώστη για την ιστορία του βιβλίου. Συνηθίζεται σε παιδικά βιβλία αλλά και σε φροντισμένα βιβλία ενηλίκων.

Στο ΚΑΡΜΠΟΝ, τη σχεδίαση του εσωφύλλου ανέλαβε η γραφίστας (αλλά και συγγραφέας) Ούρσουλα Φωσκόλου. Δημιούργησε μία εικονογράφηση που προσομοιώνει ένα χαρτί καρμπόν πάνω στο οποίο αποτυπώνονται σκίτσα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει από τον ήρωα της ιστορίας Άρη Κοντό. Ξεχωρίζει η βιαστική γραφή των σημειώσεών του (βλέπε σελ. 108 & σελ. 112 του βιβλίου), οι διαστάσεις του δωματίου του, ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο φτιαγμένο στο χέρι, τα μικροέπιπλα του Φίλιππου Ροδόπουλου κ.α.

Μακέτα του εσωφύλλου σε παραλλαγές

Βασικός στόχος ήταν να δοθεί στο βιβλίο μία τυπογραφική εμφάνιση που να αμείβει τον παρατηρητικό αναγνώστη, να τον προϊδεάζει για τον μύθο που επακολουθεί αλλά και για τις διαφορετικές αναγνώσεις που επιδέχεται το βιβλίο. Άλλωστε ένα καλαίσθητο βιβλίο βρίσκει πιο εύκολα τον δρόμο του προς το αναγνωστικό κοινό.

 

Η ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ είναι γραφίστρια και συγγραφέας. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη του περιοδικού Κλεψύδρα / Έναστρον και το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα για το 2017. Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού Φρέαρ.

142 Προβολές
Latest
bottom of page